ΔΡΑΣΗ : Σωματική άσκηση και διατροφή
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Στην έρευνα πήραν μέρος 33 μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου Καρύστου. Στους μαθητές μοιράστηκαν δύο ερωτηματολόγια, τα οποία δημιουργήσαμε με τη βοήθεια Κλινικής Διατροφολόγου. Το πρώτο αφορούσε ημερολόγιο καθημερινής καταγραφής γευμάτων για διάρκεια μιας εβδομάδας. Τα γεύματα ήταν: πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό. Το δεύτερο ερωτηματολόγιο αποτελούνταν από
6 ερωτήσεις σχετικές με την ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων, οι οποίες ήταν οι εξής:
Η ποιότητα διατροφής σας:
1. Συμβαδίζει με το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής;
2. Καταναλώνω καθημερινά δύο γαλακτοκομικά; (γάλα ή γιαούρτι)
3. Καταναλώνω καθημερινά τουλάχιστον δύο φρούτα;
4. Καταναλώνω μία φορά την εβδομάδα όσπρια;
5. Καταναλώνω μία φορά την εβδομάδα ψάρι;
6. Τρώω πρωινό;
Μετά τη λήψη των απαντήσεων των μαθητών (πρωτογενή δεδομένα), ακολούθησε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, καταχωρήθηκαν τα δεδομένα του πρώτου ερωτηματολογίου και αναλύθηκαν βάσει των ερωτήσεων του δεύτερου ερωτηματολογίου.
Όσον αφορά το δεύτερο ερωτηματολόγιο, οι απαντήσεις καταχωρήθηκαν ως «ΝΑΙ», «ΟΧΙ»
και «ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ».
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων δόθηκε στην Κλινική Διατροφολόγο Κατερίνα Φαντούση, η οποία έκανε τρεις επισκέψεις στο σχολείο μας στις 3/5, 4/5 και 5/5/2023 και μίλησε στους μαθητές των Α` και Β` τάξεων. Ακολούθησε διάλογος και δόθηκαν απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματά τους. Στη διαδικασία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί της δράσης του προγράμματος και άλλοι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Τα αποτελέσματα δόθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή στους μαθητές. Επίσης, από τους καθηγητές της δράσης, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες συσχέτισης της διατροφής με τη φυσική άσκηση. Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν υψηλό. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης ενδυναμώθηκε το κλίμα συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών αλλά και μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Αναφορικά με τη διερεύνηση των αντιλήψεων των μαθητών προέκυψαν τα εξής:
Το 70% των συμμετεχόντων τρώει πρωινό. Η πλειοψηφία καταναλώνει δημητριακά με
γάλα.
Το 52% καταναλώνει 2 γαλακτοκομικά καθημερινά.
Το 52% καταναλώνει 2 φρούτα καθημερινά.
Το 78% καταναλώνει όσπρια 1 φορά τη βδομάδα.
Το 57% καταναλώνει ψάρι 1 φορά την εβδομάδα.
Σε ποσοστό 57% φαίνεται να συμβαδίζουν με τη Μεσογειακή διατροφή.
Μετά την συζήτηση των αποτελεσμάτων που ακολούθησε, αναδείχτηκε αφενός η αξία της μεσογειακής διατροφής και αφετέρου η ανάγκη προσπάθειας ένταξής της στιs καθημερινές τους συνήθειες, μαζί με την φυσική άσκηση.